X

Hakkımızda

Data Bilişim Teknolojileri, endüstri lideri olarak dijital dönüşümde öncü çözümler sunan bir teknoloji firmasıdır. İnovasyon, güvenlik ve verimliliği birleştiriyoruz.

İletişim Bilgileri

  • İzzetpaşa Mah. Şht. Tgm. Nadir Ozan Sk. No:13/B Merkez / ELAZIĞ
  • info@databilisimteknolojileri.com

İthalat Ve İhracat Ürün Gruplama İşlemleri

Data Bilişim Teknolojileri > Hizmetler > İthalat Ve İhracat Ürün Gruplama İşlemleri

İthalat Ve İhracat Nedir?

İthalat: yurtdışında üretimi yapılmış bir malın ülkede bulunan alıcılar tarafından satın alınması işlemidir. Diğer bir adıyla dışalımdır. İthalat işleminin gerçekleştirilebilmesi için iki ana unsur bulunmaktadır; satın alınacak ürün ve ürünü satın alacak vergi numarası olan tüzel veya gerçek bir kişi. 

İhracat: İthalatın tam tersidir, yani ülkede üretilen bir malın döviz karşılığında yabancı bir ülkeye satılması işlemidir. Buna da aynı zamanda dışsatım adı verilir. İhracat işleminin gerçekleştirilebilmesi için de satılacak bir malın ve bu malı satacak vergi numarası olan tüzel veya gerçek bir kişinin olması gereklidir. 

İthalat için püf noktaları

Pazar Analizi: Türkiye’de ithalat yapmayı düşünen kişiler öncelikle yerli pazarı incelemesi, rakip malların pazardaki yerini, kalitesini, fiyatlarını, ambalajlarını incelemesi, mevcut alıcılar ve rakipler hakkında gerekli bilgileri toplaması gerekir. Bu pazar araştırmasına bağlı olarak ithal eşyanın yurda girişi sırasında maliyetinin ne olacağı hesaplanmalıdır. İşletme sahiplerinin işletmenin kendisi için gerek duyacağı teçhizatların düşük maliyet ve yüksek kaliteyle nasıl ithalatının yapılacağını araştırması gerekir. 

İhracat İş Planı

İhracata başlamadan önce iyi bir ihracat iş planına gerek duyulur. Bu planda potansiyel sahibi ürünler, hedef pazar bilgileri, satış taktikleri belirlenmelidir.

Hedef Pazar Seçimi

Hedef pazarların, sosyal, ekonomik ve politik yapıları, coğrafi konumları, sektörün endüstriyel yapısı, teknolojik gelişme durumu araştırılmalıdır. Bu araştırmalar için internetten rahatlıkla faydalanılabilir.

Dış Pazara Giriş Yöntemi

İhracatçı doğrudan ihracatı firmasında kurduğu bir ihracat bölümü yardımıyla yapabilir. Eğer bu kaynağa sahip değilse, komisyoncular, acenteler veya dış ticaret şirketleri ile bunu gerçekleştirebilir.

Bize Ulaşın